گزارش لحظهای از فرآیند آماده سازی و پرتاب ماهوارههای کوثر و هدهد
ماهواره کوثر
ماهواره «کوثر» یک ماهواره سنجشی با وضوح تصویر بالا (حدود ۳.۵ متر) ، وزن ۳۰ کیلوگرم و دارای عرض تصویر رنگی ۱۵ کیلومتر است.
این ماهواره برای کاربردهای متنوعی از جمله کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و مدیریت بحران طراحی شده است. تصاویر با کیفیت تهیهشده توسط این ماهواره، امکان پایش دقیق تغییرات محیطی، شناسایی مناطق آسیبدیده بر اثر بلایای طبیعی و برنامهریزی بهتر برای توسعه پایدار را فراهم میکند. از جمله ویژگیهای کلیدی این ماهواره میتوان به وضوح تصویر بالا، کاربردهای متنوع و ساخت داخلی آن اشاره کرد.
عمر مداری این ماهواره، سه و نیم سال تخمین زده می شود.
ماهواره هدهد
ماهواره «هدهد» یک ماهواره کوچک با کاربردهای ارتباطی است که برای ایجاد شبکههای ارتباطی ماهوارهای و اینترنت اشیاء (IOT) و مطابق استاندارد ماهوارههای مکعبی در ابعاد سه واحد (3U) طراحی و ساخته شده است.
این ماهواره میتواند در مناطق دورافتاده و صعبالعبور که دسترسی به شبکههای ارتباطی زمینی محدود است، خدمات ارتباطی ارائه دهد. از جمله ویژگیهای کلیدی این ماهواره میتوان به ابعاد کوچک، کاربردهای ارتباطی و مناسب بودن آن برای مناطق دورافتاده اشاره کرد.
«هدهد» عمر مداری ۴ سال دارد و در کنار ماهواره «کوثر» در یک مدار مشابه قرار میگیرد.
آخرین مراحل تست و تجمیع ماهوارههای کنسرسیوم کوثر
10مهر 1403؛
دو ماهواره «هدهد» و «کوثر» که حاصل همکاری مشترک دو شرکت دانش بنیان «دیده پرداز صبا» و «امید فضا» میباشند، به زودی با هدف توسعه ارتباطات فضایی و اینترنت اشیاء به فضا پرتاب میشوند.
پرتاب این دو ماهواره، گام نخست در شکلگیری منظومه ماهوارهای «دو نما» خواهد بود. این منظومه شامل ۲۰۰ ماهواره از نوع هدهد و کوثر است که با این ابتکار، زمینه نظارت و ارتباطات کامل فضایی فراهم خواهد شد.
منظومه دونما شامل ماهوارههای هدهد (ماهواره اینترنت اشیا) و کوثر (ماهواره تصویر برداری)، یک سیستم یکپارچه است که خدماتی را در حوزههای مختلف فضاپایه ارائه میدهد. یکی از مهمترین کاربردهای این منظومه، تلاش برای بهتر شدن مدیریت و نظارت در بخش حمل و نقل است.
در گزارش تصویری روبرو، آخرین مراحل تست و تجمیع این دو ماهواره قابل مشاهده میباشد.
ارسال ماهوارههای کوثر و هدهد به روسیه
20 مهر 1403؛
ماهوارههای ایرانی “کوثر” و “هدهد” که با همکاری دو شرکت دانشبنیان بخش خصوصی (امید فضا و دیده پرداز صبا) طراحی و ساخته شده است، روز جمعه 20 مهر ماه جاری، برای آخرین بار خاک ایران را لمس کرده و با بدرقه خادمین حرم مطهر حضرت امام رضا علیه السلام و ریاست محترم سازمان فضایی ایران، برای پرتاب به مدار زمین به کشور روسیه ارسال شدند.
پرتاب این ماهوارهها یک نقطه عطف در تاریخ صنعت فضایی ایران است چرا که نخستین حرکت جدی بخش خصوصی فضایی ایران محسوب میشود.
پایگاه وستوچنی روسیه؛ میزبان پرتاب «هدهد» و «کوثر» به مدار ۵۰۰ کیلومتری
دو ماهواره «هدهد» و «کوثر»، دو ماهواره بخش خصوصی هستند که هماکنون به کشور روسیه منتقل شده و قرار است روز ۱۵ آبان ماه 1403 از طریق پایگاه وستوچنی این کشور به مدار ۵۰۰ کیلومتری تزریق شوند.
پایگاه فضایی وستوچنی، یک پایگاه فضایی متعلق به روسیه است که بر روی مدار ۵۱ درجه شمالی در استان آمور در خاور دور روسیه است که با هدف کاهش وابستگی دولت روسیه به پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان ساخته شده است.
نصب ماهوارههای خصوصی ایرانی بر روی ماهواره بر سایوز
گزارش تصویری نصب ماهواره های کوثر و هدهد بر روی ماهواره بر سایوز را مشاهده نمایید.
این ماهواره ها توسط کنسرسیوم کوثر متشکل از شرکت های دانش بنیان دیده پرداز صبا و امید فضا ساخته شده و قرار است بامداد 15 ابان 1403 از پایگاه وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شود و در مدار 500 کیلومتری زمین قرار گیرد.
«هدهد» و «کوثر» روی سایوز سوار شدند
چرا ماهوارهبر سایوز؟
آماده سازی ماهوارهبر سایوز برای پرتاب
گزارش تصویری آماده سازی ماهوارهبر سایوز از لحظه خروج از آشیانه تا عمود شدن در سکوی پرتاب.
ماهوارههای کوثر و هدهد (محصول مشترک شرکتهای «امید فضا» و «دیده پرداز صبا») قرار است بامداد 15 ابان 1403 با ماهوارهبر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شود و در مدار 500 کیلومتری زمین قرار گیرد.
جهت دیدن سایر تصاویر، بر روی عکس کلیک کنید.
سکوی پرتاب ماهوارههای خصوصی ایران