سیگنالهای «اصلی» هدهد و کوثر در چند روز آینده دریافت میشود
به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، محمد فقیه ایمانی در گفتوگو با خبرنگار این شهرک از پایگاه وستوچنی روسیه با اشاره به پرتاب موفقیت آمیز دو ماهواره «هدهد» و «کوثر» اظهار کرد: ساعت 7 صبح روز گذشته به وقت ایران از اتاق کنترل پایگاه وستوچنی، خبر جدایی موفقیت آمیز دو ماهواره از سازه نصبی و قرار گرفتنشان در مدار را دریافت کردیم.
وی افزود: سیگنالهای اولیه صادره از دو ماهواره مربوط به وضعیت و عملکرد عادی ماهواره خواهد بود و پس از آن فعالیت اصلی ماهوارهها و ارائه محصول آغاز میشود. سیگنالهای اصلی ماهواره هدهد احتمالاً امروز دریافت میشود و اما سیگنالهای اصلی ماهواره کوثر به دلیل نوع فعالیت متفاوت، هفته آینده دریافت خواهد شد.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان دیده پرداز صبا گفت: دیده پرداز صبا از 15 سال پیش تاکنون و از زمانی که سازمان فضایی کشور تأسیس شد، در زمینه تولید زیرسیستمها برای ماهوارههای مختلف فعالیت میکند. این شرکت جزو اولین شرکتهای عضو و مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به شمار میرود که از ابتدای تأسیس شهرک در آن عضویت یافته است.
وی افزود: فضای فعالیت در این حوزه طی سالهای گذشته به شدت تحت تأثیر دولتهای مختلف بوده و نوسان زیادی داشته است. در سال 1398 کنسرسیومی از 4 شرکت خصوصی به رهبری یکی از مدیران صنعت فضایی کشور و با نام «مشارکت کوثر» تشکیل شد. اسم ماهواره کوثر نیز از نام همین مشارکت گرفته شده است. این ماهواره با هدف تصویربرداری از زمین در طیفهای مختلف نوری طراحی شد و بهترین کیفیت تصویر را در بین ماهوارههای کشور دارد.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان دیده پرداز صبا گفت: شرکتهای عضو کنسرسیوم یاد شده 2 سال با هزینه خودشان روی این پروژه فعالیت کردند اما پس از این مدت تنها 2 شرکت «دیده پرداز صبا» و «امید فضا» باقی ماندند و دو شرکت دیگر از کنسرسیوم خارج شدند. در نهایت ما موفق به طراحی و ساخت موفق این دو ماهواره و پرتابشان به فضا شدیم.
فقیه ایمانی تصریح کرد: این دو ماهواره خصوصی بوده و با اهداف تجاری ساخته شده است. پیش از این معمولاً ماهوارهها توسط متولیان امر با مشخصات خاصی سفارش و ساخته میشد اما پرتاب یا عملکرد موفق آنها مشخص نبود. در این پروژه دو شرکت دانشبنیان علاوه بر ریسکهای رایج، ریسک پرتاب و عملکرد موفق ماهوارهها را نیز برعهده گرفتند و به همین منظور قراردادی متفاوت و با مضمون «فروش تصویر» با سازمان فضایی ایران منعقد کردیم.
وی درباره ماهواره هدهد نیز گفت: در کنار ماهواره تصویربردار کوثر، یک ماهواره مخابراتی برای کاربردهای IOT (اینترنت اشیا) هم تعریف شد تا بتوانیم یک ارتباط باند باریک ایجاد کنیم. بر همین اساس پروژه ساخت ماهواره هدهد نیز تعریف و فرآیند ساختش همزمان با ماهواره کوثر آغاز شد. دیدگاه ما رسیدن به منظومههای ماهوارهای تخصصی با ماهوارههای متعدد است و در این مسیر محدودیتی برای کار کردن با شرکتهای بینالمللی نداریم.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان دیده پرداز صبا خاطرنشان کرد: پس از پایان فرآیند طراحی و ساخت هر دو ماهواره، عملکرد نهایی آنها بر اساس پارامترهای کلیدی، روی زمین تست و با موفقیت به پایان رسید.
فقیه ایمانی با اشاره به پرتابگر سایوز روسی اظهار کرد: قرارداد پرتاب ما با ماهوارهبر سایوز روسیه مربوط به سالها قبل است. این ماهوارهبر از مطمئنترین ماهوارهبرهای جهان محسوب میشود که پیش از تحریمهای بینالمللی علیه روسیه، ماهوارههای بسیاری از کشورهای جهان را به فضا پرتاب میکرد. از طرف دیگر رویکرد ما در طراحی و بهرهبرداری از این دو ماهواره یک رویکرد بینالمللی بود. اکنون و در کنار ما شرکتهای بسیاری ماهوارههای خود را روی این پرتابگر نصب و به فضا فرستادند. همین مسئله باعث ایجاد تعاملات بینالمللی و زمینهسازی برای همکاریهای آتی شد.
وی خاطرنشان کرد: اهمیت این پرتاب به اندازهای بالا بود که رئیس سازمان فضایی روسیه در پایگاه وستوچنی روسیه حضور یافت و شخصاً پرتاب ماهوارهها به فضا را نظاره کرد.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان دیده پرداز صبا درباره فرآیند پرتاب ماهوارهها نیز گفت: تمامی ماهوارهها روی یک سازه نصب و سپس این سازه به موشک متصل میشود. پس از آن ماهوارهبر طی یک حرکت مداری ماهوارهها را در مدار قرار میدهد. هدهد و کوثر آخرین ماهوارههایی بودند که در مدار قرار گرفتند. ساعت 7 صبح 15 آبان ماه ۱۴۰۳ به وقت ایران از کنترل پایگاه وستوچنی خبر جدایی موفقیت آمیز دو ماهواره از سازه و قرار گرفتنشان در مدار را دریافت کردیم.
فقیه ایمانی در پایان با اشاره به نقش شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در رشد و توسعه شرکتهای دانشبنیان و فناور اظهار کرد: مراحل ابتدایی فعالیت یک شرکت دانشبنیان و فناور یکی از مراحل مهم محسوب میشود. یکی از بهترین کمکهای شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در ابتدای شکلگیری این شرکت، حمایت از ما و تسهیل انعقاد قرارداد با سایر شرکتها بود. انعقاد قرارداد ایده محوری با شهرک و کمک به انعقاد قرارداد با شرکتهای بزرگ استان در قابل تفاهمنامهها بسیار کمک کننده بود.
گفتنی است شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، به عنوان پایهگذار پارکهای علم و فناوری ایران و با در اختیار داشتن حدود ۷۰۰ شرکت دانشبنیان و فناور مستقر، به طور تخصصی به رفع نیاز فناورانه صنایع میپردازد. صنایع پیشرفته نظیر صنعت هوا فضا، نفت، گاز ، پتروشیمی، تجهیزات پزشکی و همچنین صنعت فولاد، از جمله صنایعی هستند که از محصولات این شرکتها برای پیشبرد اهداف خود در عرصه تولید استفاده میکنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.